Thís ís the chílí thát chánged our mínds ábout meátless chílí! We ábsolutely LOVE thís heálthy vegetáríán quínoá chílí!
í should prefáce thís by confessíng thát my husbánd álwáys mákes the chílí ín thís house. áLWáYS. ít’s one of hís specíáltíes ánd á dísh thát he mákes so well ánd so often thát he could básícálly whíp up á pot wíth hís hánds tíed behínd hís báck whíle jumpíng on one foot. í know, thát’s á lofty cláím ríght there. í’ve seen hím do ít!
Well sort of.
So whíle he’s hánds-down the offícíál chílí connoísseur of the fámíly, í máy háve máde á pot behínd hís báck. Then of course í máde hím eát ít.
Cáptáín Pául!!! Veggíes!!!!
í hálf expected hím to snub hís nose ín dístáste. Not only díd í táke over one of hís defáult díshes (the mán hás á few fántástíc díshes up hís sleeve, love thát!) but í máde ít vegetáríán. Vegán, even.
The nerve ríght?! Luckíly áfter hís ínítíál snárkíng he wás á good enough sport to gíve á bowl á try. ánd ánother bowl. ánd ánother…
Seríously! í thínk we áte thís chílí three dáys ín á row before í squírreled áwáy á bowl ín the freezer for láter. (ít freezes márvelously by the wáy!)
We loved ít! ít’s ábsolutely one of those díshes thát’s good the fírst dáy but somehow even more ámázíng the next! Thís chílí mákes some of my fávoríte leftovers to dáte, ánd í cánnot get over how heálthy ít ís! íf you’re super on the fence you cán even brown á líttle meát up on the síde to míx ínto the chílí, but ohmygoooosh sáve á bowl sáns meát ánd try ít wíthout. ín fáct, try the meátless bowl the next dáy ánd you’ll be wíshíng you hád ánother bowl!
ánother bold cláím; í’m full of them todáy!
Thís chílí ís just SO GOOD! To chánnel the smoky flávor of trádítíonál chílí, í ádded á heárty 1/2 teáspoon of smoked pápríká. For such á smáll spoonful thát stuff pácks á májor flávor punch! í álso loáded ít up so mány veggíes thát you cán offícíálly cáll chílí á heálth food. ít’s pácked wíth ántíoxídánts ánd fíber ánd delícíously low on cáloríes. Even íf you píle on the toppíngs from bowl to ceílíng (ágáín wíth the loftíness!) you’ll stíll be eátíng á tásty bowl full of heálthy.
Háve í convínced you yet? Let’s snág the recípe ánd get our veggíe chílí on!
Heálthy Vegetáríán Quínoá Chílí
PREP 10 MíNSCOOK 25 MíNSTOTáL 35 MíNS
áUTHOR JENN LáUGHLíN - PEáS áND CRáYONS
YíELD 8 SERVíNGS
íngredíents
2 cups yellow oníon, díced
1 green bell pepper, díced
1 red bell pepper, díced
4 cloves gárlíc, mínced
1 TBSP olíve oíl
2 cups crushed tomátoes
1 cup corn [frozen or fresh]
1 cán spícy chílí beáns wíth sáuce [15 oz]
1 cán bláck beáns, dráíned ánd rínsed [15 oz]
2 TBSP chílí powder
1 TBSP cumín
1 tsp dríed oregáno
1/2 tsp smoked pápríká, plus extrá to táste
sált ánd pepper to táste
1 cup quínoá (red, whíte, or á míx of both)
1.5 cups wáter or veggíe broth
EXTRáS:
díced jálápenos or cáyenne pepper for á kíck
veggíe broth or tomáto sáuce to ádjust chílí thíckness
áll the toppíngs your heárt desíres!
ínstructíons
Chop your peppers ánd oníon ánd mínce your gárlíc.
Heát á táblespoon of oíl ín á Dutch oven or á lárge pot on medíum-hígh heát.
ádd oníons, peppers, ánd gárlíc ánd cook for ábout 5 mínutes to tenderíze the veggíes.
Next ádd crushed tomátoes, corn, chílí beáns, bláck beáns, ánd spíces; stír to míx.
Reduce heát to medíum-low ánd símmer, covered, for 25-30 mínutes.
í should prefáce thís by confessíng thát my husbánd álwáys mákes the chílí ín thís house. áLWáYS. ít’s one of hís specíáltíes ánd á dísh thát he mákes so well ánd so often thát he could básícálly whíp up á pot wíth hís hánds tíed behínd hís báck whíle jumpíng on one foot. í know, thát’s á lofty cláím ríght there. í’ve seen hím do ít!
Well sort of.
So whíle he’s hánds-down the offícíál chílí connoísseur of the fámíly, í máy háve máde á pot behínd hís báck. Then of course í máde hím eát ít.
Cáptáín Pául!!! Veggíes!!!!
í hálf expected hím to snub hís nose ín dístáste. Not only díd í táke over one of hís defáult díshes (the mán hás á few fántástíc díshes up hís sleeve, love thát!) but í máde ít vegetáríán. Vegán, even.
The nerve ríght?! Luckíly áfter hís ínítíál snárkíng he wás á good enough sport to gíve á bowl á try. ánd ánother bowl. ánd ánother…
Seríously! í thínk we áte thís chílí three dáys ín á row before í squírreled áwáy á bowl ín the freezer for láter. (ít freezes márvelously by the wáy!)
We loved ít! ít’s ábsolutely one of those díshes thát’s good the fírst dáy but somehow even more ámázíng the next! Thís chílí mákes some of my fávoríte leftovers to dáte, ánd í cánnot get over how heálthy ít ís! íf you’re super on the fence you cán even brown á líttle meát up on the síde to míx ínto the chílí, but ohmygoooosh sáve á bowl sáns meát ánd try ít wíthout. ín fáct, try the meátless bowl the next dáy ánd you’ll be wíshíng you hád ánother bowl!
ánother bold cláím; í’m full of them todáy!
Thís chílí ís just SO GOOD! To chánnel the smoky flávor of trádítíonál chílí, í ádded á heárty 1/2 teáspoon of smoked pápríká. For such á smáll spoonful thát stuff pácks á májor flávor punch! í álso loáded ít up so mány veggíes thát you cán offícíálly cáll chílí á heálth food. ít’s pácked wíth ántíoxídánts ánd fíber ánd delícíously low on cáloríes. Even íf you píle on the toppíngs from bowl to ceílíng (ágáín wíth the loftíness!) you’ll stíll be eátíng á tásty bowl full of heálthy.
Háve í convínced you yet? Let’s snág the recípe ánd get our veggíe chílí on!
Heálthy Vegetáríán Quínoá Chílí
PREP 10 MíNSCOOK 25 MíNSTOTáL 35 MíNS
áUTHOR JENN LáUGHLíN - PEáS áND CRáYONS
YíELD 8 SERVíNGS
íngredíents
2 cups yellow oníon, díced
1 green bell pepper, díced
1 red bell pepper, díced
4 cloves gárlíc, mínced
1 TBSP olíve oíl
2 cups crushed tomátoes
1 cup corn [frozen or fresh]
1 cán spícy chílí beáns wíth sáuce [15 oz]
1 cán bláck beáns, dráíned ánd rínsed [15 oz]
2 TBSP chílí powder
1 TBSP cumín
1 tsp dríed oregáno
1/2 tsp smoked pápríká, plus extrá to táste
sált ánd pepper to táste
1 cup quínoá (red, whíte, or á míx of both)
1.5 cups wáter or veggíe broth
EXTRáS:
díced jálápenos or cáyenne pepper for á kíck
veggíe broth or tomáto sáuce to ádjust chílí thíckness
áll the toppíngs your heárt desíres!
ínstructíons
Chop your peppers ánd oníon ánd mínce your gárlíc.
Heát á táblespoon of oíl ín á Dutch oven or á lárge pot on medíum-hígh heát.
ádd oníons, peppers, ánd gárlíc ánd cook for ábout 5 mínutes to tenderíze the veggíes.
Next ádd crushed tomátoes, corn, chílí beáns, bláck beáns, ánd spíces; stír to míx.
Reduce heát to medíum-low ánd símmer, covered, for 25-30 mínutes.
0 Response to "HEáLTHY VEGETáRíáN QUíNOá CHíLí"
Posting Komentar