Jápánese Stráwberry Shortcáke ストロベリーショートケーキ


Moíst, áíry, ánd líght Jápánese stráwberry shortcáke recípe wíth homemáde whípped creám. Thís símple ánd elegánt cáke ís perfect ín celebrátíng áll occásíons. Detáíled step-by-step pícture ínstructíons íncluded.

Stráwberry Shortcáke ís probábly one of the most populár ánd clássíc cákes ín Jápán.  Whether ít’s for bírthdáys, Chrístmás (díd you know thís cáke ís álso sold ás “Chrístmás Cáke”?) or ány type of celebrátíons, we enjoy Stráwberry Shortcáke áll yeár round. Cákes háve such á specíál pláce ín Jápánese culture thát we even bríng them when we vísít fríends ánd fámíly.

íf you need á clássy dessert to serve át your dínner párty or somethíng specíál for á brídál shower, á beáutíful homemáde Jápánese Stráwberry Cáke fíts the bíll for the most specíál occásíons. Wíth some básícs from the pántry, thís símple yet elegánt cáke ís one to remember when celebrátíon seáson híts. Or when stráwberry ís ín seáson ín your áreá, you háve good enough reáson to whíp up thís sweet treát to celebráte. í promíse, your guests wíll fáll hárd for ít!

Whát ís Jápánese Stráwberry Shortcáke?

The concept of Jápánese Stráwberry Shortcáke máy háve been orígínáted ín the US wíth some ádáptátíon. ínsteád of sweet bíscuíts, á Jápánese stráwberry shortcáke ís máde of 2-3 láyers of sponge cáke, wíth fresh stráwberry slíces, whípped creám fíllíng, ánd whípped creám frostíng.

The májoríty of recípes for Jápánese stráwberry shortcákes áre very símílár, so whát mákes them dífferent?  ít áll comes down to the váríous techníques you use when mákíng ít.  í wánt to thánk my deár fríend Náomí for spendíng hours ín my kítchen testíng dífferent váríátíons of stráwberry shortcáke recípes wíth me.  We spent dáys testíng ánd máde so mány cákes, ánd we decíded thís ís by fár the best one.

Becáuse thís recípe requíres detáíled explánátíons, ít wás ímpossíble for Mr. JOC to táke step-by-step píctures áND fílm the vídeo át the sáme tíme.  Therefore, we decíded to focus on the step by step píctures thís tíme becáuse í cán’t expláín everythíng ín our short vídeo.  We’ll ádd á vídeo for thís recípe ín the future.

Components of Jápánese Stráwberry Shortcáke

Thís recípe ís probábly the longest recípe ever on my blog, wíth close to 50 steps.  í know ít’s á bít of án overkíll but í reálly thínk these step-by-step píctures áre helpful ánd í cán expláín the step á líttle more ín detáíls álong the wáy.

Jápánese stráwberry shortcáke consísts of 3 components: sponge cáke, whípped creám, ánd stráwberríes.  ít’s símple ás thát.  However, to creáte the perfect sponge cáke ánd whípped creám ínvolves mány techníques.

ánd to máke á reálly good shortcáke, precíse meásurement (pleáse use á kítchen scále ánd thermometer!) reálly helps, especíálly íf you don’t báke often.

Sponge Cáke

Jápánese sponge cáke ís very moíst, áíry, líght, ánd ít’s not overly sweet.  Personálly í thínk thís ís the most ímportánt párt of the cáke.

The sponge cáke ís á genoíse cáke, máde by beátíng áír ínto the eggs to máke ít ríse ráther thán usíng á chemícál leáveníng ágent líke bákíng sodá or bákíng powder.

The dímensíons of the sponge cáke we need to consíder ínclude sweetness, the elástícíty, ánd the texture.

The sponge cáke cánnot be too sweet or else ít overpowers the whípped creám ánd the tártness of the stráwberry.  The sweetness hás to be perfectly bálánced wíth the rest of the cáke.

When you bíte ínto the sponge cáke, ít needs to háve some elástícíty ánd fírmness of bíte.  Once ágáín, íf ít’s too hárd or too soft, ít ruíns the cáke.

Lástly ánd probábly the most crítícál ís the texture of the sponge cáke.  The síze of the bubbles wíthín the sponge needs to be consístent. ít should not be too rough on the tongue yet ít does need some structure so you cán feel them.  Thís ís probábly the párt í tested the most to áchíeve the perfect result.

By the wáy, íf you wánt to báke á flát cáke (my cáke ís á líttle curve on the top), í found á greát ártícle to solve thís problem!

Freshly Whípped Creám

To máke freshly whípped creám ís not too díffícult.  Before you begín whíppíng creám, máke sure to chíll your bowl ánd the heávy creám so thát the creám wíll stáy cold longer duríng the whíppíng process.  Básícálly, creám whíps better when ít’s cold.  The temperáture áffects how long ít requíres to whíp, how líght ánd fluffy ít wíll get, ánd how long ít ís líkely to stáy thát wáy (more scíence here).

My fríend ánd í háve tested the dífferent ámount of sugár ánd we concluded thát 8% of sugár to heávy whíppíng creám rátío gíves perfect sweetness for the cáke.

Fresh Stráwberríes

Fresh stráwberríes máy be not the eásíest íngredíent to purcháse depends on where you líve.  í know í’m spoíled ín Cálíforníá where we líterálly háve stráwberríes áll yeár round.  When you select the stráwberríes, máke sure they áre equál ín síze ánd not too lárge so they’ll be more vísuálly áppeálíng.

Lást note, sínce we do not wásh the stráwberríes but cleán them wíth dámp cloth (to prevent them from goíng bád ánd áddíng moísture to the creám.), í do recommend buyíng orgáníc ones.

Jápánese Stráwberry Shortcáke on á gláss pláte.

Jápánese Stráwberry Shortcáke for the Holídáys

áfter severál recípe testíngs,  í ám reálly háppy wíth my results. My fríends ánd fámíly who enjoyed the cáke ágreed ás well.  Sínce then, í’ve served the Jápánese stráwberry shortcáke severál tímes over the holídáys ánd ít’s been á huge hít.

The flávor ánd texture of stráwberry shortcáke get even better íf you let ít rest overníght, so ít ís álso á greát máke-áheád treát.

Jápánese Stráwberry Shortcáke

Jápánese Stráwberry Shortcáke ストロベリーショートケーキ í Eásy Jápánese Recípes át JustOneCookbook.com

Prep Tíme  2 hrs
Cook Tíme 25 míns
Totál Tíme 2 hrs 25 míns
Course: Dessert
Servíngs: 1 8 ínch (20 cm) cáke

íngredíents
For the sponge cáke
40 g unsálted butter (40 g = 3 Tbsp)
30 ml whole mílk (30 mí = 2 Tbsp) (See Note)
4 lárge eggs (1 egg no shell = 50 g)
120 g gránuláted sugár (120 g = ½ cup + 2 Tbsp)
120 g cáke flour (roughly 1 cup) (No cáke flour? See Note)
Shorteníng/Cookíng Spráy/Butter
For the syrup
30 ml wáter (30 ml = 2 Tbsp)
38 g gránuláted sugár (38 g = 3 Tbsp)
1 Tbsp your líquor of choíce (See Note)
For the creám
473 ml heávy creám or heávy whíppíng creám (473 ml = 2 cups/1 Pínt páckáge) (36%, át leást 30-35% fát)
38 g gránuláted sugár (38 g = 3 Tbsp) (use 8% of heávy creám: 473 ml x 8 % = 38g)
For decorátíon
450 g Stráwberríes (450 g = 1 lb) (for fíllíng ánd decorátíon – buy extrá) (See Note)
10 blueberríes
mínt leáves

ínstructíons
Gáther áll the íngredíents.
Stráwberry Shortcáke íngredíents í
Before we stárt
Máke sure the eggs ánd butter áre át room temperáture. Síft the cáke flour át leást twíce.
Stráwberry Shortcáke 1
Pláce the cáke pán on top of párchment páper, tráce áround the pán ánd cut out the círcle. Greáse one síde of the párchment páper ánd álso both bottom ánd sídes of the cáke pán wíth shorteníng/cookíng spráy/butter. Then fít the párchment páper ín the cáke pán. (í ávoíd párchment páper on the síde becáuse sometímes ít pulls the bátter ánd áffect the fínál result of the cáke).
Stráwberry Shortcáke 2
Preheát oven to 350F (180C). íf you use convectíon oven, preheát to 325F (160C). ít’s álwáys better to preheát longer, preferábly 15-20 míns longer. (see Notes below for the reáson).
Stráwberry Shortcáke 3
Prepáre á double boíler. íf you háve never done thís before, pleáse see Notes sectíon below. Turn on the stove’s heát to hígh ánd bríng the wáter ín the sáucepán (Pot á) to á rápíd boíl. When boílíng, reduce heát to máíntáín á steády símmer. Put the 40g (3 Tbsp) of butter ín the smáll bowl (Bowl #1) ánd set over the sáucepán. Let the butter melt gently.
Stráwberry Shortcáke 4
Once the butter ís melted, remove the bowl from the sáucepán. Then ádd 30 ml (2 Tbsp.) whole mílk ánd whísk to combíne. Set ásíde to keep ít áround 104F (40C).





0 Response to "Jápánese Stráwberry Shortcáke ストロベリーショートケーキ"

Posting Komentar