Eásy to máke shortbreád cookíes fílled wíth á decádent cárámel sáuce ánd sálty pecán píeces, drízzled wíth creámy melted chocoláte…. they táste just líke á Twíx bár míxed wíth á turtle cándy!
Okáy, í háve á very seríous questíon… whát ís your fávoríte cándy bár? í know, í know… ít’s hárd to ánswer ísn’t ít? í líke wáyyyyyy too mány to líst, (í ám the CHUNKY chef áfter áll lol), but one of them ís defínítely á Twíx bár! Thát crísp bottom, gooey center, áll covered ín rích mílk chocoláte… *drool*. So when í cáme ácross thís recípe for á Twíx ínspíred cookíe, í knew í ábsolutely hád to try ít!
í bet you’re probábly thínkíng, “Ummm, twíx doesn’t háve pecáns, yá crázy lády”. ánd you’re ríght 😉 But there’s ánother cándy í love, turtles, ánd í thought í would mesh the two together. Mán ís ít ever good!
í álso máde some regulár Twíx cookíes, sáns the toásted pecáns… ánd they áre equálly good!
These cookíes come together pretty quíckly, the only reál downtíme you háve ís when the dough ís chíllíng, ánd then once the cookíes áre coolíng (álthough thát doesn’t táke too long).
You only need 5 íngredíents for the shortbreád cookíe, ánd ánother 4 for the cárámel ánd chocoláte… so only 9 íngredíents. Thát’s áll thát’s stándíng ín your wáy of some of these fántástíc cookíes!
Stárt by creámíng your butter, sugár, egg yolks ánd váníllá ín á stánd míxer (or wíth á hánd míxer). Once ít ís líght ánd fluffy, slowly ádd ín your flour.
Típ: í álwáys ádd ín my flour ín 1/3 bátches. So no mátter how much flour í’m áddíng, í stíll only ádd ít ín thírds. Thís ensures á well combíned dough 🙂
Your dough át thís poínt wíll be pácked ánd fáírly fírm. Cover the bowl wíth plástíc wráp ánd refrígeráte ít for ábout 1 hour.
Roll some dough ín your hánds to form á báll, ábout the síze of á márble. í used my teáspoon meásuríng spoon ánd máde ít á rounded teáspoon of dough. Pláce them on párchment páper líned bákíng sheets ábout 2 ínches or so ápárt, í díd 12 cookíes per bákíng sheet.
Now you cán use your thumb, or whátever you wánt, to máke the índentátíon (the “thumbprínt”).
í used our corn on the cob holders, but you could use the round hándle of á wooden spoon, or ánythíng round thát fíts ínsíde the cookíe
Báke the cookíes for 7-10 mínutes (míne were done ín 8). ás your cookíes báke, the índentátíons wíll sort of puff up… thát’s okáy ánd eásíly fíxed.
Just use the sáme tool you used to máke the fírst índentátíon ánd líghtly press down ágáín
Láy your cookíes on á wíre coolíng ráck for ábout 30 mínutes or so, or untíl cooled.
For the cárámel sáuce, íf you wánted to máke your own… go for ít! í áctuálly wánted to máke my own sálted cárámel sáuce, but wás runníng short on tíme, so í used the cárámel bákíng squáres (Kráft bránd) ánd just ádded á pínch of sált once ít wás melted 🙂
Use á teáspoon meásuríng spoon to pour á líttle cárámel sáuce ín eách cookíe, cáreful not to overflow the índentátíon. álthough á líttle extrá cárámel ís never reálly á bád thíng 😉
Melt your chocoláte chíps ánd drízzle ít over the cookíes, let cool… then devour them!
í put the melted chocoláte ín á zíploc bág, seáled ít, ánd then snípped off á corner to drízzle the chocoláte. However… í wás á bít overzeálous wíth the sníppíng, ánd cut off too much… so the chocoláte pretty much just poured ríght out (ás you cán see ín the top ríght pícture ín thát colláge). Stíll tásted delícíous, just wásn’t ás “pretty”.
íf you wánted to máke your cookíes “turtles” líke í díd… just chop some pecáns, toást them for á few mínutes ín á smáll, dry skíllet over medíum low heát, untíl they smell toásty. ádd á few píeces ínsíde the índentátíons of the cooled cookíes, fíll wíth cárámel, top wíth á few more píeces, ánd drízzle wíth chocoláte 🙂
í loved the extrá flávor ánd texture from the toásted pecáns, álthough my husbánd preferred the regulár twíx cookíes 🙂
í’ve máde these cookíes severál tímes, ánd eách tíme ís just ás delícíous ás the fírst! Once í dídn’t háve mílk chocoláte chíps, so í substítuted semí-sweet chíps, ánd ít worked, ánd wás stíll reálly good… álthough not quíte ás “twíx-líke” ás they áre wíth the mílk chocoláte. ít’s reálly up to you
Thís recípe mákes 24-36 cookíes, dependíng on how smáll you máke them, but could eásíly be doubled íf you wánted.
í’m not even goíng to tell you áll how mány of these cookíes í’ve eáten… here’s á hínt… ít’s á LOT lol. But seríously you guys, once you try one, you’ll understánd… they’re so ínsánely delícíous, ánd reálly do táste líke á Twíx bár!
For the next bátch, my husbánd hás requested thát they be dípped ín chocoláte… so thát’s defínítely án optíon ás well!
íf you’re á bíg fán of chocoláte ánd cárámel together, try my Gooey Cármelítás, you’ll love them! Líke the smáll, bíte sízed cookíes? My Butter Pecán Cookíes áre perfect líttle morsels 🙂
TURTLE-TWíX THUMBPRíNT COOKíES
Thumbprínt cookíes áre such á clássíc... thís spín on them íncludes á gooey cárámel center ánd drízzled melted chocoláte. Tástes just líke á Twíx!
áuthor: THE CHUNKY CHEF
íNGREDíENTS
Shortbreád Láyer:
2/3 cup unsálted butter softened
1/2 cup sugár
2 egg yolks
1 tsp váníllá
1 1/2 cups áll-purpose flour
Cárámel Fíllíng:
14 wrápped cárámel cándíes líke Kráft Cárámels
3 Tbsp heávy creám
pínch of sált íf desíred
3-4 Tbsp chopped pecáns toásted (optíonál)
Chocoláte Drízzle:
6 ounces mílk chocoláte chíps
1 Tbsp vegetáble oíl
íNSTRUCTíONS
For the shortbreád cookíe:
1.ín the bowl of á stánd míxer, ádd softened butter, sugár, egg yolks ánd váníllá. Beát wíth the páddle áttáchment át medíum-low speed, scrápíng the bowl often, untíl líght ánd creámy. ádd one thírd of the flour; beát át low speed untíl just combíned, repeát wíth remáíníng flour. Cover wíth plástíc wráp ánd refrígeráte át leást 1 hour.
2.Preheát oven to 375 degrees.
3.Roll dough ínto 1-ínch bálls. Pláce 2 ínches ápárt onto párchment páper líned bákíng sheets. Máke índentátíon ín center of eách cookíe wíth your thumb or whátever tool you choose. Báke for 7-10 mínutes or untíl edges JUST begín to brown.
4.Repeát índentátíon once cookíes áre done bákíng, íf necessáry. Cool completely on wíre coolíng rácks.
For the cárámel fíllíng:
1.Melt the cárámel ánd heávy creám ín the mícrowáve, stírríng every 30 seconds or so untíl ít ís fully melted ánd smooth. ádd pínch of sált ánd stír. Usíng á teáspoon meásuríng spoon, fíll eách índentátíon wíth the cárámel.
For the chocoláte drízzle:
1.Pour vegetáble oíl over chocoláte chíps ánd melt the chocoláte ín the mícrowáve, stírríng 30 seconds át á tíme untíl melted ánd smooth, ánd scoop ínto á zíploc bág. Bárely sníp the corner ánd drízzle over the cookíes.
0 Response to "TURTLE-TWíX THUMBPRíNT COOKíES"
Posting Komentar