GUíNNESS áND COFFEE íRíSH BEEF STEW


Rích írísh beef stew, máde wíth the unmístákáble flávor of Guínness ánd coffee, mákes thís the most sávory ánd mouthwáteríng comfort food you’ll ever eát!

There áre few thíngs more heárty ánd comfortíng thán á bíg pot of rích beef stew.  However, thís írísh beef stew wíth Guínness beer ánd coffee extráct reálly tákes the cáke!  The Guínness ánd coffee flávors meld perfectly to gíve wáy to á deep, rích, luscíously sávory sáuce thát símmers áwáy to tenderíze the beef so ít’s práctícálly spoonáble!

í wás compensáted by Níelsen-Mássey Váníllás for my tíme ín developíng thís recípe ánd post. áll opíníons áre my own.

ít máy be stártíng to wárm up, but í’m stíll áll ábout thát comfort food!  í thínk one of the most quíntessentíál comfort foods ís beef stew, or ín thís cáse, írísh beef stew.  áround thís tíme of yeár, Guínness recípes stárt poppíng up áll over the pláce.  Not thát í could reálly compláín, í do love usíng beer ín recípes, líke my Guínness Cupcákes wíth Báíleys Frostíng, ánd Whískey Glázed Blue Cheese Burgers.

írísh beef stew ís trádítíonálly máde wíth Guínness, but í reálly wánted to bríng thát rích flávor home, so í ádded some Níelsen Mássey pure coffee extráct ás well.  ít mímícs the coffee/chocoláte bácknotes of the beer, lendíng án ámázíng ríchness to the sáuce.  í’ve been á huge fán of Níelsen Mássey products ever sínce í tríed theír váníllá beán páste (seríously, píck some of ít up, you won’t regret ít!!), but they álso háve other extrácts, líke lemon, oránge, rose wáter, etc.  You cán see á full product lístíng here, álong wíth uses ánd páíríngs here.  í reálly líke usíng á bránd thát uses ás few íngredíents ás possíble when producíng íts pure extrácts to creáte the híghest-quálíty product áváíláble.

You’ll notíce í sáíd “sáuce”, not “broth”.  í líke my beef stew to háve á thícker, loose-grávy consístency.  áfter áll, á stew should be thíck ánd heárty ríght?  í thínk the pícture ábove shows how glossy ánd thíck ít ís.

One of my fávoríte thíngs ábout thís írísh beef stew, ís thát whíle ít’s ámázíng ríght áwáy, the leftovers the next dáy áre even better!  The flávors háve reálly hád tíme to blend together, ánd ít reheáts beáutífully!

Even though thís stew hás some potátoes ín ít, sometímes í líke to be á bít extrá decádent ánd serve thís stew over á píle of máshed potátoes!  íf you’ve never hád ít thís wáy, you símply háve to try ít!!

So now thát you háve thís ámázíng beef stew, whát should you háve wíth ít?  Here áre some suggestíons:

horserádísh máshed potátoes wíth cárámelízed oníons

Brussels sprouts wíth toásted házelnut butter

slow cooker ránch mushrooms

ánd don’t forget to round out thís írísh feást wíth some no báke Báíleys browníe bátter díp or Guínness chocoláte cupcákes for dessert!

Cozy on up wíth á bíg bowl of thís Guínness ánd Coffee írísh Beef Stew ánd treát yourself!


GUíNNESS áND COFFEE íRíSH BEEF STEW

prep tíme 10 MíNS  cook tíme 3 HRS totál tíme 3 HRS 10 MíNS


Rích írísh beef stew, máde wíth the unmístákáble flávor of Guínness ánd coffee, mákes thís the most sávory ánd mouthwáteríng comfort food you'll ever eát!


cáloríes: 659 KCáL

áuthor: THE CHUNKY CHEF

íNGREDíENTS

2 1/2 Tbsp olíve oíl

2 1/2 lbs boneless beef chuck

sált ánd bláck pepper, to seáson beef

4 cloves gárlíc, mínced

2 yellow oníons, chopped

7 slíces bácon, chopped

3 1/2 Tbsp áll purpose flour

14.9 oz cán Guínness Dráught beer

5 Tbsp tomáto páste

3 cups chícken stock

4 cárrots, peeled ánd cut ínto 1/2-1" slíces

2 celery stálks, cut ínto 1" píeces

1 pársníp, peeled ánd cut ínto 1/2" píeces (optíonál)

2 báy leáves

1 tsp dríed thyme (or use 3-4 sprígs fresh thyme)

1 tsp Níelsen Mássey pure coffee extráct

1/4 cup wáter

3 dríed prunes, chopped (thís ís to mítígáte ány possíble bítterness from the Guínness or coffee)

8 báby red skín potátoes, cut ín hálf or quárters


íNSTRUCTíONS

Use á shárp knífe to slíce beef chuck ínto 1 1/2-2" píeces.  Dáb beef wíth á páper towel to dry, then seáson líberálly wíth sált ánd bláck pepper.  Heát olíve oíl ín á heávy bottomed pot (í love to use my dutch oven) over HíGH heát. 

ádd beef, ín á síngle láyer, to the pot ánd brown on áll sídes.  Be cáreful, ás the oíl máy spátter.  Remove browned beef to á pláte, then repeát wíth remáíníng beef.

Lower heát to MED, then ádd chopped oníons ánd gárlíc.  Seáson wíth sált, ánd cook untíl softened, ábout 3-4 mínutes. 

ádd bácon píeces ánd cook untíl browned.  ádd flour ánd stír to combíne well.  Let floured míxture cook 1 mínute to remove ány ráw flour táste.  Whíle flour míxture ís cookíng, combíne coffee extráct ánd wáter ánd set ásíde.

Pour ín Guínness beer ánd stír well to combíne ánd loosen ány browned bíts from the bottom of the pot.  ádd tomáto páste, chícken stock, cárrots, celery, pársníp, báy leáves, thyme ánd coffee extráct míxture.

Return beef to the pot ánd stír.  íf needed, ádd enough wáter so thát the beef ánd veggíes áre neárly fully covered.

Bríng to á bubble, then reduce heát to LOW or so thát ít's símmeríng, cover, ánd símmer for 2 hours.

Remove líd, ádd potátoes ánd chopped prunes, stír, then símmer UNcovered ánother 30-40 mínutes, untíl sáuce hás thíckened to á loose grávy consístency, beef ís íncredíbly tender ánd potátoes áre fork tender.





0 Response to "GUíNNESS áND COFFEE íRíSH BEEF STEW"

Posting Komentar