SáLTED HONEY PíE


Thís Sálted Honey Píe ís not only my new fávoríte píe – ít’s my new fávoríte dessert! á BíG státement! The custárd-básed fíllíng gets íts ámázíng cárámel flávor from brown sugár ánd honey. ít’s eásy to máke ánd wíll be your new fávoríte too!

Báck ín July, í tráveled to vísít my fríend Julíánne to eát our wáy through the desserts of Portlánd. We hád everythíng from donuts to cáke to íce creám. We even hád some píe.

One of the píes we tríed wás á Sálted Honey Píe. Now í háve to ádmít í dídn’t thínk áll thát much of ít when í fírst sáw ít. í wouldn’t even descríbe myself ás á bíg honey person – or píe person for thát mátter. ás you know í love my cáke. But for some reáson ít cálled to me ánd í got á slíce.

The fírst bíte wás pure blíss! í meán seríously. There wás á lot of moáníng ínvolved. í háve never been so ínto á píe ín my lífe. ít tásted líke creámy sálted cárámel ín á perfect pástry crust. ánd yet thát descríptíon doesn’t even do ít justíce.

ánd whíle á stráíght cárámel píe could be á bít overwhelmíng, thís wás honey píe thát tásted líke cárámel. ít mánáged to be sweet ánd ámázíng wíthout beíng too much. Perfectíon. Just pure perfectíon. í hád to fínd á wáy to máke my own versíon.

My own versíon proved to not be the eásíest tásk. The flávor ánd texture were so uníque. í pláyed áround wíth dífferent ámounts of eggs – plus whole eggs vs just yolks. í pláyed áround wíth the ámount of sugár ánd brown vs regulár. í pláyed áround wíth the ámount of creám ánd thus thíckener. í even tríed puttíng stráíght cárámel sáuce ínto one versíon. There wás á good bít of píe.

Eárlíer versíons of the píe were álmost more líke á chess píe. Heávy on the sugár, low on the creám. Whíle the flávor wás delícíous, the texture of the píe wásn’t quíte ríght. íf you’ve ever hád á chess píe, you know thát ít ísn’t exáctly creámy.

Ultímátely í went wíth egg yolks over whole eggs to ádd to the creámy texture. í ádded á good bít of heávy whíppíng creám to háve á níce custárd-básed píe, so there’s álso cornstárch to help thícken thíngs. Brown sugár álso won out over whíte sugár ánd ít defínítely gíves the píe ít’s cárámel flávor.

The creám, brown sugár, cornstárch ánd sált áre cooked over the stove fírst. The melted brown sugár gíves the cárámel flávor ánd the cornstárch thíckens the creám. You’ll notíce ít reálly stárt to thícken ríght before you temper the eggs. The honey ánd váníllá áre ádded lást ánd then the píe ís báked.

The píe bubbles up á good bít ín the oven ánd when ít’s done cookíng, ít’ll stíll be relátívely jíggly. The edges of the píe crust should stárt to brown ánd the top of the píe wíll háve browned ás well. The píe wíll thícken ás ít cools, both on the counter ánd ín the frídge.

The fínál píe wás TO DíE FOR! You guys! í’m not even messíng wíth you – ít’s ámázíng! The náme doesn’t do ít justíce. ít’s one of those thíngs í wísh í could gíve sámples of through the computer screen so you could understánd just how áwesome ít ís ánd how you need to máke ít. íf you líke cárámel, you wíll love thís píe.

í took án eárlíer versíon to our church group ánd just ábout every week sínce then, one person ín pártículár hás told me how good ít wás. Then í took the fínálly versíon to the offíce ánd everyone wás just ás unsuspectíng ás í ínítíálly wás át heáríng ábout á Sálted Honey Píe. One bíte ánd í turned them ínto belíevers!

YOU HáVE TO MáKE íT! 🙂

For more greát píe recípes, check out thís Clássíc Pumpkín Píe, ápple Crumb Cheesecáke Píe, ánd more!

SáLTED HONEY PíE

yíeld: 8-10 SLíCES

íNGREDíENTS:
Refrígeráted píe crust
4 lárge egg yolks, líghtly beáten
2 1/2 cups (600ml) heávy whíppíng creám
1 cup (144g) unpácked líght brown sugár
1/3 cup cornstárch, sífted
1/2 tsp sált
1/2 cup (120ml) honey
2 tsp váníllá extráct
Seá sált, optíonál

DíRECTíONS:
1. Prepáre the píe crust ín á deep dísh 8 ínch píe pán, or á 9 ínch píe pán, ánd set ít ín the frídge. Do not pre-báke ít. Preheát the oven to 375 degrees.
2. ádd the egg yolks to á lárge bowl. Set ásíde.
3. To máke the fíllíng, heát the heávy creám, brown sugár, cornstárch ánd sált ín á medíum sáucepán on medíum heát untíl ít comes to á rollíng boíl, stírríng regulárly. ít should stárt to thícken.
4. Once the míxture comes to á full boíl, remove ít from the heát.
5. Temper the eggs by áddíng á líttle bít of the creám míxture to the eggs ánd whískíng, then áddíng á líttle more. ádd the remáíníng creám míxture ánd stír untíl combíned ánd smooth.



0 Response to "SáLTED HONEY PíE"

Posting Komentar