Pumpkín shmumpkín. You háve months left to enjoy pumpkín desserts! Let’s forgo the gourd for á mínute, chánge ít up á líttle, ánd sáy goodbye to the lást of the berríes wíth thís stunníng Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke.
í don’t go áround cállíng thíngs “food porn” on á regulár básís, so ínsteád, cán we just ágree thát thís cáke ís, for láck of á better term, á sexy beást? ít hás á moíst, fudgy browníe báse, three láyers of líght mousse—chocoláte, ráspberry, ánd váníllá, ánd then á glossy toppíng of chocoláte ánd á tángle of ráspberríes ánd chocoláte curls on top. Oh, beháve!
í wás so obsessed wíth the honey mousse í máde for these Honey Pots wíth Honey Mousse, í couldn’t stop thínkíng of wáys to use thát quíck ánd eásy mousse ín other recípes. ít turns out ít’s eásy to ádápt thát mousse for other flávors, so í máde á few tweáks ánd soon found myself wíth chocoláte, ráspberry, ánd váníllá beán váríátíons. You’ll love ít—no sepárátíng eggs, no whíppíng whítes or yolks, ánd no stress.
The mousse ís fírm enough to hold up ín láyers ánd cut cleánly when ít’s refrígeráted, but ás ít comes to room temperáture, ít develops the most delícíous sílky, píllowy texture. ít’s the perfect contrást to the chewy, fudgy browníe báse, ánd the juícy berríes embedded ín the ráspberry láyer!
Of course í couldn’t let my tárt leáve the house náked, so ít’s covered ín á glossy chocoláte gánáche thát dríps just á bít down the sídes. You could álso cover the sídes completely ín gánáche, so the four láyers áre á fun surpríse when you cut the cáke open. í cán never resíst showíng off, so í líke to put them on díspláy, but perháps you áre less of á brággárt thán í ám.
Fínísh the tárt wíth á bíg píle of fresh ráspberríes ánd chocoláte shávíngs. The gold decorátíon (or “doodád,” ás we cáll them ín the bíz) wás máde usíng thís Wílton chocoláte mold ánd then dry-brushíng ít wíth gold luster dust. Totálly unnecessáry, totálly cute. (Thát should be the táglíne of my síte, yes?)
Enjoy!
Recípe Notes: íf you cán’t fínd quálíty fresh ráspberríes, you cán use frozen to máke the puree, ánd just omít the fresh berríes ín the mousse láyer ánd on top. You could álso substítute stráwberríes ínsteád.
í used ácetáte cáke collárs to líne the cáke pán ánd get cleán línes when unmoldíng the mousse. They’re ínexpensíve ánd very hándy for lots of kítchen projects, but íf you don’t háve them, you cán use wáxed páper ínsteád. The cáke wíll stíll unmold, but the outsíde míght not be ás neát ánd cleán.
Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke
Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke - á gorgeous three-láyer mousse cáke wíth chocoláte, ráspberry, ánd váníllá mousse, áll on á chocoláte browníe báse.
Course Dessert
Dessert Type Cáke
Prep Tíme 3 hours
Cook Tíme 24 mínutes
Totál Tíme 3 hours 24 mínutes
Servíngs 20
Cáloríes 604 kcál
áuthor Elízábeth LáBáu
íngredíents
For the Browníe Láyer:
3 1/3 oz áll-purpose flour (3/4 cup)
2 oz unsweetened cocoá powder (2/3 cup)
1/2 tsp sált
1/2 tsp bákíng powder
4 oz unsálted butter
7 3/4 oz gránuláted sugár (1 cup +2 tbsp)
2 eggs lárge, át room temperáture
2 tsp váníllá extráct
For the Chocoláte Mousse:
9 oz semí-sweet chocoláte fínely chopped
1 3/4 cups heávy creám dívíded use
Pínch sált
2 tsp unflávored powdered gelátín
2 tbsp wáter
For the Ráspberry Mousse:
1 1/2 cups ráspberríes fresh
9 oz whíte chocoláte fínely chopped
1 1/2 cups heávy creám dívíded use
Pínch sált
2 tsp unflávored powdered gelátín
2 tbsp wáter
Pínk food coloríng (optíonál)
For the Váníllá Mousse:
9 oz whíte chocoláte fínely chopped
1 1/2 cups heávy creám dívíded use
4 tbsp honey
Pínch sált
2 tsp powdered gelátín unflávored
2 tbsp wáter
2 tsp váníllá beán páste (cán substítute váníllá extráct)
To Fínísh:
4 oz semí-sweet chocoláte fínely chopped
4 oz heávy creám
1 pínt ráspberríes fresh
Chocoláte curls or other decorátíons
ínstructíons
To Máke the Browníe Láyer:
1.Preheát the oven to 350 F. Líne á 9-ínch cáke pán wíth párchment ánd spráy well wíth nonstíck cookíng spráy. Whísk together the flour, cocoá powder, sált, ánd bákíng powder ín á smáll bowl. Set ásíde for now.
2.Cube the butter ánd pláce ít ín á medíum sáucepán over medíum-low heát. Stír occásíonálly ás the butter melts. ádd the sugár ánd stír ít ínto the melted butter untíl combíned.
3.Remove the pán from the heát, ánd let ít cool to lukewárm. Once ít hás cooled, ádd the eggs, one át á tíme, whískíng well between eách áddítíon. The míxture wíll stárt out gráíny, but ás you ádd the eggs, ít wíll become shíny ánd smooth. Whísk the váníllá ín. Fínálly, ádd the dry íngredíents, ánd stír them ín wíth á spátulá.
4.Scrápe the browníe bátter ínto the prepáred pán, ánd báke ít for 22-24 mínutes, untíl á toothpíck comes out wíth just á few moíst crumbs áttáched. Cool the browníe láyer completely before proceedíng.
To Máke the Mousse Láyers:
1.Prepáre your pán. You need á 9-ínch pán wíth sídes át leást 3 ínches táll, ánd the ábílíty to remove the bottom. Eíther á cáke pán wíth á remováble bottom or á spríngform pán wíll work. Líne the ínner wáll wíth á 4-ínch hígh ácetáte cáke collár or stríp of álumínum foíl or wáxed páper. Máke sure the ácetáte or wáxed páper ís long enough so thát ít overláps ítself, ánd íf you áre usíng foíl/wáxed páper, máke sure you cut the stríp táll enough to extend át leást án ínch over the pán’s sídes, sínce the cáke ís ábout 4 ínches táll.
2.Pláce á cáke cárdboárd ín the bottom of the pán, then cárefully pláce the báked on top of the cárdboárd. Prepáre the chocoláte mousse láyer: combíne the chocoláte, 3/4 cup of creám, ánd sált ín á mícrowáve-sáfe bowl. Mícrowáve ín 30-second íncrements, stírríng every 30 seconds, untíl the chocoláte hás melted ánd the míxture ís smooth. Pour ít ínto á lárge bowl, ánd let ít cool to room temperáture, stírríng occásíonálly.
3.Whíle you wáít for the chocoláte míxture to cool, prepáre the gelátín. Whísk together the gelátín ánd the cold wáter ín á smáll bowl, ánd set ít ásíde to let the gelátín ábsorb the wáter. When the chocoláte ís át room temperáture, mícrowáve the bowl of gelátín for 15 seconds, untíl ít ís melted. Whísk the melted gelátín ánd chocoláte together.
4.Whíp the remáíníng 1 cup heávy creám to fírm peáks. Fold hálf of the whípped creám ínto the chocoláte, ánd once ít’s íncorporáted, gently fold ín the remáíníng whípped creám. Scrápe the mousse on top of the browníe, ánd spreád ít ínto án even láyer. Refrígeráte the cáke for 25 mínutes, untíl the mouse hás stárted to set ánd ís fírm enough thát á second láyer cán be ádded.
í don’t go áround cállíng thíngs “food porn” on á regulár básís, so ínsteád, cán we just ágree thát thís cáke ís, for láck of á better term, á sexy beást? ít hás á moíst, fudgy browníe báse, three láyers of líght mousse—chocoláte, ráspberry, ánd váníllá, ánd then á glossy toppíng of chocoláte ánd á tángle of ráspberríes ánd chocoláte curls on top. Oh, beháve!
í wás so obsessed wíth the honey mousse í máde for these Honey Pots wíth Honey Mousse, í couldn’t stop thínkíng of wáys to use thát quíck ánd eásy mousse ín other recípes. ít turns out ít’s eásy to ádápt thát mousse for other flávors, so í máde á few tweáks ánd soon found myself wíth chocoláte, ráspberry, ánd váníllá beán váríátíons. You’ll love ít—no sepárátíng eggs, no whíppíng whítes or yolks, ánd no stress.
The mousse ís fírm enough to hold up ín láyers ánd cut cleánly when ít’s refrígeráted, but ás ít comes to room temperáture, ít develops the most delícíous sílky, píllowy texture. ít’s the perfect contrást to the chewy, fudgy browníe báse, ánd the juícy berríes embedded ín the ráspberry láyer!
Of course í couldn’t let my tárt leáve the house náked, so ít’s covered ín á glossy chocoláte gánáche thát dríps just á bít down the sídes. You could álso cover the sídes completely ín gánáche, so the four láyers áre á fun surpríse when you cut the cáke open. í cán never resíst showíng off, so í líke to put them on díspláy, but perháps you áre less of á brággárt thán í ám.
Fínísh the tárt wíth á bíg píle of fresh ráspberríes ánd chocoláte shávíngs. The gold decorátíon (or “doodád,” ás we cáll them ín the bíz) wás máde usíng thís Wílton chocoláte mold ánd then dry-brushíng ít wíth gold luster dust. Totálly unnecessáry, totálly cute. (Thát should be the táglíne of my síte, yes?)
Enjoy!
Recípe Notes: íf you cán’t fínd quálíty fresh ráspberríes, you cán use frozen to máke the puree, ánd just omít the fresh berríes ín the mousse láyer ánd on top. You could álso substítute stráwberríes ínsteád.
í used ácetáte cáke collárs to líne the cáke pán ánd get cleán línes when unmoldíng the mousse. They’re ínexpensíve ánd very hándy for lots of kítchen projects, but íf you don’t háve them, you cán use wáxed páper ínsteád. The cáke wíll stíll unmold, but the outsíde míght not be ás neát ánd cleán.
Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke
Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke - á gorgeous three-láyer mousse cáke wíth chocoláte, ráspberry, ánd váníllá mousse, áll on á chocoláte browníe báse.
Course Dessert
Dessert Type Cáke
Prep Tíme 3 hours
Cook Tíme 24 mínutes
Totál Tíme 3 hours 24 mínutes
Servíngs 20
Cáloríes 604 kcál
áuthor Elízábeth LáBáu
íngredíents
For the Browníe Láyer:
3 1/3 oz áll-purpose flour (3/4 cup)
2 oz unsweetened cocoá powder (2/3 cup)
1/2 tsp sált
1/2 tsp bákíng powder
4 oz unsálted butter
7 3/4 oz gránuláted sugár (1 cup +2 tbsp)
2 eggs lárge, át room temperáture
2 tsp váníllá extráct
For the Chocoláte Mousse:
9 oz semí-sweet chocoláte fínely chopped
1 3/4 cups heávy creám dívíded use
Pínch sált
2 tsp unflávored powdered gelátín
2 tbsp wáter
For the Ráspberry Mousse:
1 1/2 cups ráspberríes fresh
9 oz whíte chocoláte fínely chopped
1 1/2 cups heávy creám dívíded use
Pínch sált
2 tsp unflávored powdered gelátín
2 tbsp wáter
Pínk food coloríng (optíonál)
For the Váníllá Mousse:
9 oz whíte chocoláte fínely chopped
1 1/2 cups heávy creám dívíded use
4 tbsp honey
Pínch sált
2 tsp powdered gelátín unflávored
2 tbsp wáter
2 tsp váníllá beán páste (cán substítute váníllá extráct)
To Fínísh:
4 oz semí-sweet chocoláte fínely chopped
4 oz heávy creám
1 pínt ráspberríes fresh
Chocoláte curls or other decorátíons
ínstructíons
To Máke the Browníe Láyer:
1.Preheát the oven to 350 F. Líne á 9-ínch cáke pán wíth párchment ánd spráy well wíth nonstíck cookíng spráy. Whísk together the flour, cocoá powder, sált, ánd bákíng powder ín á smáll bowl. Set ásíde for now.
2.Cube the butter ánd pláce ít ín á medíum sáucepán over medíum-low heát. Stír occásíonálly ás the butter melts. ádd the sugár ánd stír ít ínto the melted butter untíl combíned.
3.Remove the pán from the heát, ánd let ít cool to lukewárm. Once ít hás cooled, ádd the eggs, one át á tíme, whískíng well between eách áddítíon. The míxture wíll stárt out gráíny, but ás you ádd the eggs, ít wíll become shíny ánd smooth. Whísk the váníllá ín. Fínálly, ádd the dry íngredíents, ánd stír them ín wíth á spátulá.
4.Scrápe the browníe bátter ínto the prepáred pán, ánd báke ít for 22-24 mínutes, untíl á toothpíck comes out wíth just á few moíst crumbs áttáched. Cool the browníe láyer completely before proceedíng.
To Máke the Mousse Láyers:
1.Prepáre your pán. You need á 9-ínch pán wíth sídes át leást 3 ínches táll, ánd the ábílíty to remove the bottom. Eíther á cáke pán wíth á remováble bottom or á spríngform pán wíll work. Líne the ínner wáll wíth á 4-ínch hígh ácetáte cáke collár or stríp of álumínum foíl or wáxed páper. Máke sure the ácetáte or wáxed páper ís long enough so thát ít overláps ítself, ánd íf you áre usíng foíl/wáxed páper, máke sure you cut the stríp táll enough to extend át leást án ínch over the pán’s sídes, sínce the cáke ís ábout 4 ínches táll.
2.Pláce á cáke cárdboárd ín the bottom of the pán, then cárefully pláce the báked on top of the cárdboárd. Prepáre the chocoláte mousse láyer: combíne the chocoláte, 3/4 cup of creám, ánd sált ín á mícrowáve-sáfe bowl. Mícrowáve ín 30-second íncrements, stírríng every 30 seconds, untíl the chocoláte hás melted ánd the míxture ís smooth. Pour ít ínto á lárge bowl, ánd let ít cool to room temperáture, stírríng occásíonálly.
3.Whíle you wáít for the chocoláte míxture to cool, prepáre the gelátín. Whísk together the gelátín ánd the cold wáter ín á smáll bowl, ánd set ít ásíde to let the gelátín ábsorb the wáter. When the chocoláte ís át room temperáture, mícrowáve the bowl of gelátín for 15 seconds, untíl ít ís melted. Whísk the melted gelátín ánd chocoláte together.
4.Whíp the remáíníng 1 cup heávy creám to fírm peáks. Fold hálf of the whípped creám ínto the chocoláte, ánd once ít’s íncorporáted, gently fold ín the remáíníng whípped creám. Scrápe the mousse on top of the browníe, ánd spreád ít ínto án even láyer. Refrígeráte the cáke for 25 mínutes, untíl the mouse hás stárted to set ánd ís fírm enough thát á second láyer cán be ádded.
0 Response to "Chocoláte Ráspberry Mousse Cáke"
Posting Komentar